Eliška Cílková Andršová: Nechat život běžet znovu. Situační portrét komunity Karlov, kde se léčí závislé matky s dětmi

30. březen 2023

Historická osada Karlov leží asi sto kilometrů od Prahy. Je tvořena z malebných statků, kterým vévodí lovecký zámeček. Od roku 1998 zde působí organizace Sananim, která na Karlově zavedla první terapeutickou komunitu v České republice pro maminky s dětmi. Karlov jim nabízí bezpečné prostředí, kde mohou řešit svou minulost, současnost i budoucnost, a narovnat vztahy k sobě samým i svým dětem.

Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Radek Veselý
Premiéra: 30. 3. 2023
Produkce: Petra Petříčková

Dokument Elišky Cílkové Andršové přibližuje denní chod místa, které závislým matkám umožňuje roční léčbu závislosti. Tato komunita je zároveň jednou z pouhých dvou v Česku, která společnou léčbu matek s dětmi poskytuje. 

Karlovská komunita razí filosofii, že každé dítě má právo na rodiče, který se o něj umí postarat. Právě společná léčba matek a dětí zvyšuje naději na úspěšnou léčbu závislosti matky a navázání pevného mateřského vztahu k dítěti. 

„Vono těhotná v zimě na ulici, to nebylo nic moc,“ popisuje Andrea, která je v komunitě už tři měsíce, spolu se svou dvouletou dcerou Lolinkou. „A po 17 letech braní to už člověku nic nedává, jen bere.“

Intenzivní denní program je složen z pracovních, individuálních a skupinových terapií. Komunita také chová hospodářská zvířata, o které se klienti musí naučit starat. Cílem léčby je, aby se matky zvládly zbavit závislosti, aby dokázaly samy sebe pochopit a naučily se i všem prvkům v oblasti finanční gramotnosti a sociálně právní problematiky. 

Spustit audio

Související