Jindřich Štreit – fotograf lidskosti. Zvukový portrét významného představitele současné dokumentaristické školy

9. únor 2023

Téměř rok zachycoval rozhlasový režisér a dokumentarista Miroslav Buriánek život fotografa Jindřicha Štreita. V hudebně zvukové ambaláži se zkušený rozhlasový tvůrce pokusil zachytit a stylizovanou akustickou formou vyjádřit magii, tajemno, humor, ironii i určitou dimenzi surreálna Štreitových fotografií.

Připravil: Miroslav Buriánek
Natočeno: 2008

Tvůrčí bilance Jindřicha Štreita, známého fotografa venkova, je obdivuhodná a úctyhodná: sedm set výstav doma i v zahraničí a řada vydaných monografických knih. Narodil se v roce 1946 ve Vsetíně na Valašsku, s rodiči a sourozenci se pak přestěhoval do podhůří Jeseníků. Nakonec se spolu se svou ženou Agens usadil v Sovinci na Bruntálsku, zapadlé vesničce, kde není ani pošta.

Jindřich Štreit mezi fotografiemi ze Sovinecka

Jindřich Štreit je úspěšným umělcem a předním evropským fotodokumentaristou, jeho fotografie jsou zastoupeny ve sbírkách nejznámějších světových muzeí a galerií od New Yorku po Paříž. Oplývá nezdolně nevyčerpatelnou energií, činorodostí a vitalitou.

Bez Leiky neudělá ani krok. Pořizuje tisíce záběrů. Zachycuje vztahy mezi lidmi. Jindřich Štreit v době rozvinutých digitálních technologií fotografuje analogově, pracuje s manuálními kinofilmovými zrcadlovkami s černobílým filmem. Jeho fotografickou výbavu tvoří aparáty Leika M6 a Nikon FM-2 s širokoúhlými objektivy 35 a 28 mm.
Miroslav Buriánek

Každého člověka, kterého fotografuje, si musí souzněle procítit – ať už vesničany na Olomoucku, narkomany, vězeňkyně ženské věznice v Pardubicích, dělníky, mnichy nebo postižené v ústavech. Štreit je totiž fotografem komunikace, obyčejných situací a autenticity prostých lidských životů.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.